Gândirea regresivă: pornește de la final pentru a gândi rapid

Gândirea regresivă este cea mai eficientă metodă pe care (scotocind internetul) am descoperit-o. Însuși conceptul de gândire poate fi divizat într-o sumedenie de categorii și apoi în subcategorii, dar noi vom evita o astfel de clasificare.

Gândirea regresivă este o metodă eficientă care îți permite să afli răspunsul unei probleme într-un timp mai scurt, pornind rezolvarea de la sfârșit spre început și nu invers.

Un simplu exercițiu îți va explica cât de simplă este:

Să presupunem că într-un turneu de tenis participă 84 de tenismeni și după fiecare meci 1 este eliminat. Întrebarea este câte meciuri se vor juca până  la finalul turneului dacă sunt 84 de sportivi?

În mod normal un meci de tenis se joacă între 2 jucători, astfel vom împărți 84/2 și vom avea deja 42 de meciuri și 42 sportivi rămași în concurs , 42/2 și avem 21 meciuri și 21 sportivi, 21/2 avem 11 meciuri și 1o sportivi,  10/2 avem 5 meciuri și 5 sportivi,  5/2 și avem 3 meciuri și 2 jucători, 2/2 și avem 1 meci și un finalist. Respectiv avem: 42+21+11+5+3+1 =83  meciuri. Aceasta a fost metoda progresivă, metoda pe care creierul nostrul o aplică automat.

Metoda regresivă este cât se poate de simplă: avem 84 jucători iar în finală ajung doar 2. Dacă ne imaginăm finala, deja avem un meci și știm că la fiecare meci un jucător este eliminat, respectiv 84 – 1 = 83, același răspuns dar obținut mult mai rapid.

P.S. Programarea este un domeniu bazat pe cunoștințe tehnice și aptitudini logice. Pentru a începe studierea algoritmilor trebuie să învățăm să gândim corect și rapid. Am abordat 2 momente foarte importante: memoria și gândirea. Mai urmează…

(Tehnică preluată și adaptaptă din volumul audio: Gândirea Structurată de BrainTrain)