Pe scurt despre securitatea în Internet : 6 pași pentru a evita „penetrarea”Pe scurt despre securitatea în Internet : 6 pași pentru a evita „penetrarea”

Avut-am ocazia să fiu prezent astăzi la un workshop zic eu interesant, pe alocuri util și chiar destul de educațional.

Cum spuneam mai devreme am avut ocazia să merg la un event din domeniu SI, fără ca să vă plictisesc cu multe chestii tehnice și introduceri spectaculoase sau să eschivez de la subiectul de bază.
Astăzi s-au discutat mai multe probleme actuale, fiind invitați oameni din sectorul privat, dar și din cel gevernamental. Din cele vorbite și menționate am selectat partea importantă a securității informaționale și cibernetice sau cum putem să prevenim sau să micșorăm considerabil riscul unui atac pe internet. Să începem:

Prudența în timpul interacționării cu orice sistem informatic. Atenți la ceea ce furnizăm, la ce informații oferim celor din online.

Utilizarea parolelor diferite pe oricare site utilizat zilnic sau poate doar pe o perioadă scurtă de timp. Deci, nu utilizați aceeași parolă pe 2 sau mai multe site-uri.
Publicitatea gen, cum să fii bogat, cum devii supererou peste noapte sau cum îți crești una sau alta, una din cele mai răspândite metode de penetrare (spargere).

Utilizarea softurilor licențiate un rău necesar. Deși este destul de costisitor, specialiștii zic că e la fel și de util. Softuri descărcate de pe site-uri de torrente sau alte surse ne verificate pot spori considerabil riscul.
Cele mai multe atacuri cibernetice sau informaționale se petrec din interior, mai bine zis asigurați-vă că cercul de prieteni, cunoștințe nu dețin acces la viața voastră virtuală. Problema globală este factorul uman (aici nici un altgoritm de criptare nu s-a inventat )).

Mereu utilizați cea mai nouă versiune a unui produs soft. Cele mai multe vulnerabilități și eventuale căi spre atac sunt depistate în timp și tot în timp sunt lichidate. Deci, o versiune nouă echivalează cu o versiune mai stabilă, mai protejată.

Spre final un life hack!

Pentru a formula o parolă sigură ai nevoie de un algoritm. Algoritmul propus astăzi este pe cât de simplu, pe atât și de util. Să uităm de acele super-mega algoritme și să revenim la ceea ce numim noi artă, cultură, refugiu.

Astfel o simplă combinație de litere sau cifre dintr-o frază poate deveni o parolă demnă de NASA. De exemplu versul:

Ce suflet trist mi-au dăruit
Părinții din părinți,
De-au încăput numai în el
Atâtea suferinți?

( Mihai Eminescu – Ce suflet trist… )

Ar căpăta forma: CSTMAPDP sau ETTUTINI ( dacă am selecta ultime litere din fiecare cuvânt). La fel se poate de jucat și cu cifre sau alte simboluri ușor de memorat.