Noua rasă de pe Facebook! De ce BFF-im feed-urile…

Multe lucruri s-au întâmplat în ultima vreme în mediul online. Unele bune, altele mai puțin, dar toate aceste procese fac parte dintr-o mare restructurare a internetului și a influenței pe care o au corporațiile asupra noastră.

Scandalul Facebook a fost și este umflat artificial de MEDIA. Vă întrebați de ce? Păi e simplu, e vorba despre răzbunarea lor în legătură cu noile politici Facebook, care le-au redus considerabil din trafic, respectiv și din venituri.

Traficul generat de Facebook pentru un site constituie între 50 – 70 % din volumul total de trafic. Noile modificări au tăiat cam de două ori din această cifră. În consecință, unii și-au închis afacerile pentru că nu au putut să facă față cheltuielilor, alții și-au unit forțele și l-au lovit mediatic pe Mark în cel mai sensibil punct: protecția datelor.

Da, Facebook colectează date! Da, Google colectează date! Da, platformele de marketing afiliat colectează și ele date. Dacă o platformă e gratuită, atunci noi suntem produsul. Deci, orice plaformă gratuită colectează date. Nu o spun eu, o spun oamenii cu experiență și ei știu despre ce vorbesc. Am cam lungit-o cu introducerea, dar cred că era necesară.

Rasa Facebook B F F – iștilor!

Ca urmarea a acestor evenimente oamenii au început să se îngrijoreze de datele lor personale. Au început să utilizeze browserul în regimul incognito, au instalat vpn-uri, au încetat să mai dea accept la aplicații ciudate. Mă întreb, oare le-au șters pe alea vechi care nu sunt de încredere?

La sigur NU! Majoritatea au uitat că esența problemei nu e una de ordin tehnologic, ci de ordin psihologic! Voi singuri v-ați înscris la acele aplicații, voi singuri postați informații personale și voi singuri faceți acțiuni fără a vă documenta.

Să trecem la BFF. De mai bine de 3-4 săptămâni tot mai găsesc prieteni care fac share la prostia cu BFF. De ce zic prostie? Pentru că chiar e o prostie! Oare cei de la Facebook, dacă inventau un astfel de acronim, transmiteau mesajul prin intermediul unor pagini mediocre sau personalități dubioase? Logic că nu, dacă era adevărat ei vă notificau prin căile lor.

Acronimul BFF se descifrează “Best friend forever”. Nu are treabă cu securitatea ta și se evidențiază cu verde pentru că este inclus în lista cuvintelor text delight. Mai multe despre asta găsiți AICI . Textul e în engleză, dar nu trebuie să cunoști engleza ca să înțelegi că ți-ai luat țeapă.

Da, există acronimul BFF pe facebook. Da, apare o animație când faci click. Nu, asta nu însemnă că contul tău e securizat. 

Paginile care publică astfel de postări o fac pentru a-și crește numărul de urmăritori. Noul algoritm Facebook încurajează paginile care generează interacțiuni (comentarii, like-uri, distribuiri). O postare de genul ia de la câteva sute la câteva zeci de mii de interacțiuni, iar voi vă numărați printre cei care au contribuit la această dezinformare în masă.

Cum părăsesc acest “efect de turmă?”

  1. Îți retragi like-ul de la pagina care a publicat această postare;
  2. Ștergi comentariul;
  3. Ștergi și distribuirea (dacă e cazul).

Cum să-mi protejez datele?

  1. Folesește fereastra incognito în browser;
  2. Nu publica informații prea personale pe pagina de Facebook;
  3. Folosește un VPN;
  4. Folosește aplicații care criptează informația ( WhatsApp, Telegram etc.);
  5. Nu fă nimic.

În ochii marilor corporații gen Google și Facebook noi suntem o comunitate de nudiști care nu mai au ce ascunde. Au suficiente date și acest lucru nu se va schimba prea curând! Ăsta-i modelul lor de business. Data is the new oil!